“Från katastrofrubriker till insikter: Så summerar vi det ekonomiska året”

Världen må ha präglats av konflikter, kriser och katastrofrubriker under 2024, men här på Consensus väljer vi att zooma in på något annat – de positiva trenderna, lärdomarna och framgångarna. Med ett år fyllt av svängningar i både geopolitik och börslandskap tar vi med oss insikter som vi tror kan göra 2025 ännu starkare. Häng med när vi summerar året som gått och lyfter fram var vi haft rätt (och fel) om.

En värld präglad av osäkerhet och förändring

Vi har under året matats med krig och konflikter, regeringskriser, klimatkris och hur auktoritära system utmanar de demokratiska. En ny president i USA med en politik som kan utmana och svänga snabbt. Lägg till detta en osäkerhet över den ekonomiska utvecklingen.

Ekonomin har haft det tufft efter en period med konsumenter som dragit åt svångremmen efter hög inflation och höga räntor.

Vi kommer sannolikt behöva vänja oss vid ett nytt klimat. En värld som präglas av mer protektionism och en större geopolitisk osäkerhet. För oss som kapitalförvaltare finns det många saker att ta hänsyn till och navigera igenom.

Hopp om fred och en ljusare framtid

Jag hade förmånen nyligen att få sitta ner på en middag med Jens Stoltenbergs stabschef under natotiden, Stian Jenssen, för att diskutera geopolitikens utveckling. En av slutsatserna var att vi troligtvis snart får se inledningen av fredsförhandlingar i både Mellanöstern och Ukraina.

Vi har redan sett att den nya amerikanska administrationen börjat förbereda för sådana förhandlingar, framförallt i Mellanöstern. Vad gäller konflikten i Ukraina så finns tydliga signaler på båda sidor att uthålligheten börjar tryta, vilket troligtvis leder dem till förhandlingsbordet under nästa år.

Europa står inför utmaningar – och möjligheter

Europa upplever regeringskriser i några av de största och viktigaste länderna. En av anledningarna till detta är den svåra ekonomiska situation som regionen befinner sig i. Vi ser att både USA och Kina bedriver en väldigt expansiv finanspolitik, samtidigt som Europa håller emot. USA kommer också fortsätta med avregleringar för att gynna den ekonomiska utvecklingen.

Sannolikt måste Europa också gå i samma riktning, med stimulanser och avregleringar. Lägg till detta behovet av att återuppbygga Ukraina när konflikten upphör, en investering som kommer att överstiga Marshallplanen efter andra världskriget, så ser förutsättningarna för Europa bättre ut framöver.

Den gröna omställningen accelererar globalt

En effekt av de ökade geopolitiska spänningarna och protektionismen i världen är att den gröna omställningen accelererar. Vi flyttar hem produktion vilket minskar transportbehoven. Energisäkerheten gör att varje region vill bli självförsörjande inom området för att inte bli beroende av olja och gas från andra delar av världen.

Europas klimatpolitik håller nu på att lagstadgas vilket driver på området ytterligare. Kinas satsning på vind och solenergi samtidigt som kolkraften minskar, gör att de kommer att nå sin topp i koldioxidutsläpp redan nu och inte 2030, som var planen från början.

De auktoritära systemen tappar mark

De auktoritära länderna som utmanar demokratierna är inte så starka som man kan tro. Under supervalåret 2024 hade nästan hälften av jordens befolkning möjlighet att gå till valurnorna. De flyktingströmmar vi ser i världen går mot demokratiska nationer och inte auktoritära.

Rysslands ekonomi är i ett bedrövligt skick efter år av krig. Kinas befolkningsstruktur med problemen efter enbarnsreglerna, innebär att landet står inför ett tapp om 250 miljoner arbetsföra individer de kommande 25 åren. Kina behöver gynna det privata ägandet för att driva på sin tillväxt

Rätt och fel under 2024 – Våra reflektioner

I inledningen av året förväntades stora och snabba räntesänkningar. Vi hävdade att inflationen skulle bita sig fast lite längre, vilket skulle bromsa dessa. Dessutom var den amerikanska ekonomin stark och vi tonade ner riskerna för en hårdlandning i ekonomin, något som många ekonomer varnade för efter snabba och stora räntehöjningar under 2023.

Vi trodde att den amerikanska centralbanken skulle avvakta med räntesänkningar och stack ut hakan genom att säga att det kanske inte skulle bli några sänkningar alls. Vi fick delvis rätt. Amerikansk ekonomi har hållit sig stark, och den amerikanska styrräntan har sänkts i tre steg från 5,5% till 4,5%. Nu förväntas de avvakta med ytterligare sänkningar och styrräntan ligger således mycket högre än var marknaden trodde vi skulle vara vid det här laget för ett år sedan.

Sverige – Riksbankens agerande och kronans utveckling

För svensk del trodde vi att Riksbanken skulle börja sänka efter sommaren och begränsas något av att amerikanska centralbanken skulle avvakta. De inledde sänkningar redan i maj, och har gått från 4% till 2,5% i dagsläget. Marknaden förväntar sig nu att sänkningarna fortsätter till 2,25% och därefter pausas. Även denna nivå ligger högre än vad marknaden trodde i inledning av året.

Vi trodde också att den svenska kronan skulle stärka sig när räntorna började gå ner, men här fick vi fel. Kronan stärkte sig inledningsvis mot USD och EUR men försvagades igen under andra halvåret, framförallt mot USD, på grund av en starkare amerikansk ekonomi.

Ekonomiska utsikter för Sverige 2025

Vi pratade om att svensk ekonomi skulle se ljusare ut 2025, vilket nu delas av många ekonomer. Lägre räntor påverkar snabbt den svenska ekonomin, som har kortare räntebindningar än andra länder. Dessutom förväntade vi oss en expansiv finanspolitik som inte skulle begränsas av hög inflation, något som nu också ser ut att bli verklighet.

Vi ser nu gröna skott i konsumenternas efterfrågan och byggstarter som vänt uppåt. Den senaste KI-barometern visar på förbättringar i alla sektorer, vilket stämmer överens med våra tidigare prognoser.

Börsen – Svängningar och återhämtning

Vi förutspådde ett turbulent år med stora svängningar på börsen. Under första halvåret väntade vi oss ett tapp på ca 10% på grund av besvikelse över uteblivna räntesänkningar och oro för en hårdlandning i amerikansk ekonomi. Därefter väntade vi oss en starkare börs under hösten.

Detta blev verklighet, men med en liten fördröjning – börsen steg under våren, rörde sig sidledes över sommaren och upplevde stora svängningar under hösten. Mot slutet av året återhämtade sig börserna. Vi ser dock lite turbulens nu de sista dagarna på året.

Global Select leder utvecklingen med en imponerande uppgång på 35% (t.om. 24-11-30). Småbolag följer strakt på 20 % och Sverige Select på 12%. Detta ligger klart över svenska börsens (OMXSGI) avkastning på 9%. Vår blandfond med låg risk (40% aktier), Lighthouse Asset, ligger nästan i nivå med ett rent aktieindex (t.om. 24-12-15). Detta understryker vår förmåga att skapa värde för våra kunder.*

Geografiska investeringar – USA vs Sverige

Under året har vi varit försiktiga med investeringar i amerikanska aktier, då värderingarna var höga. Vi hade större andel investeringar på den svenska marknaden, där värderingarna varit mer normala.

Här fick vi fel. Den amerikanska börsen har presterat bättre än den svenska och nått värderingsnivåer vi inte sett sedan IT-bubblan 2000 och perioden efter coronapandemin. Samtidigt har den svenska börsen hållit sig på normala nivåer.

Portföljval – Rätt och fel under året

Vi inledde året med en större andel värdebolag i portföljen och avstod från dyra svenska verkstadsbolag. Verkstadsbolagen hade en stark vår, vilket gjorde att vi initialt hade svårt att hänga med. Under sommaren förändrades situationen, och de defensiva bolagen gick starkt, vilket gjorde att vi gick om börsen under andra halvåret.

Nu har vi börjat öka andelen cykliska bolag i portföljerna för att möta förväntningarna på en starkare ekonomi 2025.

Småbolag – En framtida möjlighet

Vi har länge pratat om att småbolag släpat efter större bolag och förutspått en comeback i takt med att ekonomin förbättras och räntorna går ner. Under 2024 har småbolagen utvecklats i linje med de större, men vi tror fortfarande att denna comeback ligger framför oss.

Vi fortsätter tro på exponering mot småbolag i portföljen inför 2025 och ser fram emot att diskutera detta mer vid vår nästa Outlook/Lunch Break i januari.

Avslutning

2024 har varit ett år där vi utmanats och utvecklats. Vi är tacksamma för ert förtroende och ser fram emot att möta 2025 tillsammans – ett år som vi tror kommer präglas av både överraskningar och nya möjligheter.

Gott nytt år!

Kristian Witte och teamet på Consensus

*Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.